„Prima lege obligatorie din lume” care reglementează inteligenţa artificială, direct de la Parlamentul European

de: Ozana Mazilu
14 03. 2024

Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare, de 523 de voturi pentru, 46 împotrivă și 49 de abțineri, prima lege obligatorie din lume care reglementează utilizarea inteligenței artificiale (IA).

Ce presupune noua lege ce reglementează AI

Acest regulament, convenit în decembrie 2023 cu statele membre, are ca scop garantarea siguranței, respectarea drepturilor fundamentale și stimularea inovației în domeniul IA. Legea vizează protejarea democrației, a statului de drept și a sustenabilității mediului împotriva sistemelor de IA cu grad ridicat de risc și încurajarea inovației pentru Europa.

Textul legislativ interzice utilizările AI care amenință drepturile cetățenilor, cum ar fi sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristici sensibile ale persoanelor sau recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli. De asemenea, impune obligații clare pentru sistemele de IA cu grad ridicat de risc, cum ar fi educația și formarea profesională, serviciile publice și private esențiale și migrația și gestionarea frontierelor.

E important de menționat că legea se aplică în toate statele membre ale UE, inclusiv în România, și prevede amenzi mari, de până la 7% din venitul global, pentru nerespectarea ei. Intrarea în vigoare a regulamentului este prevăzută la 24 de luni de la adoptare, cu excepția unor interdicții și obligații specifice care intră în vigoare la termene diferite.

Un moment istoric

Așadar, într-un pas revoluționar, statele membre ale Uniunii Europene au convenit de curând asupra adoptării unei legislații pionierat pentru inteligența artificială (AI), marcând un moment istoric în reglementarea tehnologiei la nivel global. Anunțul a fost făcut de președinția belgiană a Consiliului UE, după negocieri aprige între țări.

Legislația, care a fost aprobată în unanimitate de către statele membre, include îngrijorările exprimate de națiuni cheie precum Germania și Franța, ajustându-se astfel în versiunea sa finală pentru a aborda aceste preocupări.

„Aceasta Lege AI reprezintă un pas esențial în stabilirea primelor norme globale pentru inteligența artificială, având ca scop principal asigurarea securității și respectarea drepturilor omului”, a declarat președinția belgiană.

Thierry Breton, comisarul european responsabil de acest dosar, a descris noua reglementare ca fiind „o reglementare istorică, o premieră mondială”.